Mengendalikan kerjaya

Mengendalikan kerjaya

Dapatkan info tentang kelayakan pekerja semasa dan selepas kehamilan untuk mereka yang bakal menjadi ibu bapa buat pertama kali dalam artikel ini.

headphones
1 min read

Maklumkan kepada ketua anda secepat mungkin supaya anda mempunyai alasan yang baik untuk menghadiri janji temu hospital.

Kelayakan cuti bersalin

Apakah kelayakan pekerja wanita?

Mengendalikan kerjaya

Cuti bersalin

  • Cuti bersalin anda bermula dari tarikh anda melahirkan anak
  • Anda boleh kembali ke tempat kerja tidak kurang daripada dua minggu selepas bersalin
  • Jika anda bekerja di sektor swasta, tempoh cuti bersalin anda adalah minimum 60 hari dan 90 hari jika anda bekerja di sektor kerajaan dan beberapa negeri tertentu di Malaysia

Bila masanya untuk memaklumkan ketua anda

  • Tidak ada peruntukan undang-undang dalam Akta Pekerjaan 1955 yang menyatakan bahawa anda perlu memaklumkan majikan yang anda hamil tetapi kontrak pekerjaan mungkin memerlukan anda untuk memaklumkan mereka. Sila hubungi jabatan Sumber Manusia untuk mendapatkan kepastian.
  • Anda mungkin mendapati lebih baik memaklumkan mereka secepat mungkin, jadi anda mempunyai alasan yang baik untuk menghadiri janji temu hospital (anda berhak mendapat cuti berbayar untuk janji temu antenatal)

Cuti paterniti

  • Pasangan anda berhak mendapat cuti paterniti berbayar (semak dengan majikan pasangan anda)

 

Penafian: Kandungan ini dikongsi sebagai bahan untuk maklumat sahaja dan bukan sebagai penggantian untuk nasihat pakar/perubatan, diagnosis atau rawatan. Anda dinasihati supaya sentiasa dapatkan nasihat profesional kesihatan untuk sebarang pertanyaan yang berkaitan dengan keadaan perubatan/situasi khusus.

 

Rujukan:

  1. https://www.globalcompliancenews.com/2022/04/20/malaysia-employment-amendment-bill-2021-key-amendments-to-the-employment-act-1955-06092022/
  2. https://www.nst.com.my/news/government-public-policy/2022/03/781909/approved-amendments-employment-act-covering-paternity

Kandungan yang disyorkan

Senaman Semasa Hamil / Posisi Senaman Asas

Senaman Semasa Hamil / Posisi Senaman Asas

Sesetengah jenis senaman baik untuk anda semasa hamil selagi ia tidak berat atau keterlaluan. Ketahui aktiviti dan petua yang menjadikan anda kekal sihat dan aktif dalam artikel ini.

Aktiviti dan Berehat/Berehat dan tidur

Aktiviti dan Berehat/Berehat dan tidur

Jangan fikirkan sangat masalah itu yang membuatkan anda susah untuk tidur. Ketahui cara untuk membantu anda mendapatkan rehat yang diperlukan.

Bertemu ibu-ibu lain

Bertemu ibu-ibu lain

Anda digalakkan bertemu dengan teman yang sedang menempuhi pengalaman yang sama bagi mendapatkan sokongan. Artikel ini memberitahu cara untuk bertemu ibu-ibu yang lain.

Fungsi Utama

Fungsi Utama

Semasa hamil, anggota badan dan organ anda akan mengalami perubahan. Ketahui kesan dan fungsinya dalam artikel ini.

Physical Changes

Perubahan Fizikal

Terdapat beberapa kesan pada fizikal banyak dipengaruhi semasa atau selepas hamil dan berbeza mengikut individu yang diterangkan dalam artikel ini.

Mitos dan Fakta

Mitos dan Fakta Mengenai Kehamilan

Ketahui soalan dan jawapan tentang kepercayaan mitos yang biasa diceritakan kepada bakal ibu bapa pertama kali di dalam artikel ini.

Bakal Menjadi Bapa

Bakal Menjadi Bapa

Apabila anda mendapat tahu anda bakal menjadi bapa, fikiran anda mungkin bercelaru dan menghadapi pelbagai konflik emosi. Artikel ini menerangkan cara bagaimana anda boleh mengharunginya!