100 tahun penyelidikan dan pembangunan

Persaingan adik-beradik

Persaingan adik-beradik - sebahagian daripada proses membesar

Konflik adik-beradik tidak dapat dielakkan dan merupakan perkara yang normal. Dalam sebuah keluarga, sudah pasti ibu bapa mengimpikan perhubungan yang baik antara anak-anak mereka, tetapi pertelingkahan tidak dapat dielakkan antara saudara kandung. Anak-anak biasanya bergaduh kerana berebut mainan dan mengusik sesama sendiri. Ikuti panduan berikut tentang apa dan bila untuk dijangkakan:
 

Di bawah usia 4 tahun

Anak-anak di bawah usia 4 tahun sangat bergantung pada ibu bapa mereka dan sukar untuk berkongsi barang dengan adik-beradik lain.
 

Usia 4 tahun dan ke atas

Persaingan antara abang dan kakak boleh memuncak semasa usia mereka meningkat. Adik-beradik yang usianya rapat atau mempunyai minat yang sama biasanya lebih suka bersaing.
 

Kerenah anak yang lebih tua dan yang lebih muda

Apabila anak yang lebih muda meningkat usia dan memperoleh lebih banyak kemahiran dan bakat, anak yang lebih tua berasa terancam atau malu. Akibatnya, persaingan tidak sihat atau tindakan agresif daripada anak yang lebih tua boleh berlaku. Sementara itu, anak yang lebih muda cemburu melihat keistimewaan yang diperoleh abang atau kakak apabila usia mereka meningkat. Persaingan dan tindakan agresif daripada saudara kandung yang lebih tua akan mengejutkan yang lebih muda dan boleh membawa kepada permusuhan. Apabila anak-anak saling mencemburui, anda diharapkan jangan cepat berasa sedih dan kecewa, terutamanya jika yang tua masih di peringkat tadika. Anak yang lebih muda akan mengambil masa untuk belajar bahawa kasih sayang ibu bapanya tidak berbelah bahagi sama sekali.

Enam cara untuk mengendalikan konflik antara anak-anak:

  1. Benarkan anak yang lebih tua menjaga yang lebih muda. Perhubungan antara saudara kandung boleh diperkukuhkan jika yang tua membantu memberi makan atau menukar lampin yang muda.
  2. Jangan membandingkan anak-anak. Elakkan menyebut-nyebut perbezaan anak-anak di hadapan mereka. Anak anda mungkin menyalah tafsirkan perbandingan sebagai satu kritikan.
  3. Jangan masuk campur pertelingkahan anak-anak. Jika anak-anak yang masih kecil berkelahi, anda perlu masuk campur dan menenangkan mereka tetapi jika ia melibatkan yang lebih tua, mereka boleh menyelesaikannya sendiri.
  4. Jika berlaku keganasan, ia tidak boleh diterima. Pastikan anak anda sedar yang anda tidak akan bertolak-ansur dengan sebarang keganasan antara mereka.
  5. Jangan menghukum seorang anak di hadapan yang lain. Jika anda perlu menghukum atau memarahi anak, lakukannya di tempat yang sunyi dan tertutup.
  6. Sediakan ruang untuk setiap anak. Berikan ruang untuk anak-anak - terutamanya yang lebih tua. Lindungi barangan peribadi setiap anak daripada yang dikongsi.

Artikel ini telah membantu 0 ibu.


Sertai S-MAMA Club

1 Daftar sekarang untuk mendapatkan ciri dan faedah eksklusif, hanya untuk ahli MAMA Club kami.

Sertai S-MAMA Club

Produk Kami

Ketahui cara produk Wyeth Nutrition dapat membekalkan nutrisi yang sesuai untuk anak anda, serta makanan tambahan yang dirumus khas untuk para ibu hamil dan menyusui.

Lihat Produk Kami

Sampel Percuma

Ingin mencuba produk kami untuk ibu hamil dan kanak-kanak berusia 1 tahun ke atas. Mudah sahaja! Hanya isikan borang kami dan kami akan memberikan anda sampelnya.

Saya mahukan sampel percuma!

Adakah anda tahu?

Jika anda berasa sakit semasa hamil, ia satu perkara biasa. Tetapi anda tidak perlu tersenyum dan menahan sakit.

Gejala hamil

Tebus sekarang!

Katalog penebusan dalam talian ini menyenaraikan pelbagai item menarik yang boleh ditebus dengan mengumpul Gold Point.

Lihat katalog penebusan kami

Wyeth Nutrition Careline

Anda boleh menghubungi talian sokongan kami Isnin-Jumaat dari 9 PAGI hingga 9 PETANG dengan mendail

1-800-88-5526

Adakah anda mempunyai sebarang soalan?

Kami sentiasa bersedia untuk membincangkan alam kehamilan dan keibuan anda. Anda cuma perlu mengisi pesanan di sini dan kami akan menghubungi anda.

Hubungi Kami

Saya ada soalan Saya ada suatu yang baik untuk dikatakan Saya tidak puas hati Saya ingin menghubungi talian khidmat Ini berkenaan perkara lain